fredag 26 juni 2020

ont

fast egentligen har kroppen lika ont som vanligt. Jag försöker hålla den igång så att den inte ska känna efter. Ibland dövar jag den också. 

hälsosam

jag dricker vin, röker och äter rostat bröd med marmelad till frukost.

Och är ganska nöjd. 

Skiter i hälsosamt. 

torsdag 25 juni 2020

början


Inget vet när det började och ingen vet när det slutar

ny

konverserar en ny dejt. Halvhjärtat, han verkar ganska trist. Och tro det eller ej men han är från Irland. Så nu måste jag skriva engelska igen. Suck.

Är ganska avvaktande. 

sommarväder

det har varit så varmt och somrigt så länge att jag nästan glömt hur det är att frysa. Och jag fryser normalt 11,5 månad om året.

Det har känts som sommar länge. All grönska var tidig i år sägs det. För min del känns det som om den vackraste perioden är över nu när turisterna börjar komma. Jag har solat och badat och njutit.

lördag 20 juni 2020

förändrat beteende

Bra artikel lånad från SVEA Ekonomi:

"Publicerad | FINANSIERING

Coronakrisen kommer att förändra människors beteende i grunden. Framförallt blir det skillnad på funktionellt och socialt. Det tror föreläsaren, författaren och ekonomen Kjell A Nordström.

Kjell A Nordström är ekonomen som forskat på den globala marknaden och gav oss uttrycket ”glocal”, som en blandning av global och local. Nu har globaliseringen slagits tillbaka av coronaviruset – kanske tillfälligt. Då finns det anledning att fråga Kjell A Nordström hur han ser på framtidens affärer och arbete. Vad händer när krisen är över? Kommer fler fortsätta att jobba hemma? Hur blir det med shoppingen och uteätandet?
– Nuvarande globalisering startade så sent som 1982 när Kina öppnade sina gränser. I mitten av 90-talet kom lågprisflyget, och 1995 började vi koppla ihop oss via internet. Världen blev ett jättestort knytkalas där alla bidrog med det de var bra på. Sverige med pappersmassa, USA med film och Kina med produktionskapacitet, säger han.
Det blev tvärstopp
Alla handlade med alla. Sen blev det tvärstopp. Anledningen till att Scania stängde sina fabriker var inte att de inte kunde sälja lastbilar – utan att det inte kom in komponenter att bygga lastbilar av.

Kjell A Nordström
Man måste ha en egen grundtillverkning av det nödvändiga.
Fotograf: Bingo Rimér
– Vi har haft jätteroligt sedan 80-talet. Men nu har musiken tystnat och vi står och stirrar på varandra. Vad händer nu? Svaret är att det blir en återgång till nationaltänkandet. Vi kommer att vara rädda ett tag.
Alla länder kommer att reflektera över det rimliga i att ha pytteliten egen tillverkning och importera nästan allt man behöver. I Sverige finns tunga industrier, men för liten livsmedelsproduktion, ingen tillverkning av skor och kläder, inte heller av munskydd.
– Alla kommer att komma fram till att man måste ha en egen grundtillverkning av det nödvändiga, inte minst för att ha grundkunskapen kvar om hur det går till. Det här har listiga multinationella företag alltid vetat, även om också de till slut drogs med i globaliseringen och blev beroende av Långt-bort-i-stan-produktion.
Men sen?
Så småningom kommer rädslan att minska och allt börja om igen. Så blev det efter spanska sjukan 1917. Innan dess pågick en omfattande globalisering, berättar Kjell A Nordström. Järnvägar byggdes och folk reste hit och dit med tåg och båt. Gränserna var öppna, passet inte uppfunnet och det fanns inga tullar. Sen kom dubbelsmällen med både virus och krig.
– Det tog 70 år innan världen var lika öppen igen som 1917. Hur lång tid det tar den här gången vet ju ingen. Det kan vara 10, 15 eller 20.
Vad händer på företags- och individnivå?
Resandet minskar så klart. Svenskar kommer inte att kasta sig på flyget till Bali i år. Men andra företeelser kommer att ta fart, förutspår Kjell A Nordström. Saker som han och andra bedömare har väntat på i 20 år eller mer, det händer nu. Som videomöten, distansarbete och e-handel i stor omfattning.
– Vi som trodde att videomöten skulle bli ”the shit” och påverka flyget har väntat och väntat. Men nu sitter maktfolket på zoom-möten de skulle ha sagt blankt nej till i höstas. Tekniken för videomöten kommer att utvecklas i rask takt. Nu är den muggig, men vänta bara.
Det kommer att visa sig att de flesta event som nu ställs in inte behövs över huvud taget. Restaurangbranschen förvandlas från stora matsalar med undanskymda kök till stora kök omgivna av några sittplatser – eftersom den mesta maten som köket producerar levereras ut på stan.
Distansarbete äntligen verklighet
Arbetet genomgår kanske den största förändringen. Kontorskomplexen kommer att minska, eftersom distansarbetet – äntligen – blir verklighet.
– Många som jobbar hemma under coronan upptäcker att det går mycket snabbare att få jobbet gjort där än på kontoret. Den effektiva arbetstiden är inte åtta timmar utan kanske två eller fyra. Sociologerna får rätt: Det vi kallar ”jobba” är egentligen ”leka jobb”.
Distansarbetet har redan tvingat arbetsgivarna att precisera arbetets innehåll, och det arbetstagarna gör och inte gör läggs i dagen, menar Kjell A Nordström. Det kan förändra arbetsgivarnas syn på hur många de behöver anställa.
Det sociala, då?
Umgänget med arbetskamrater, småsnacket vid kaffemaskinen. Behövs inte det? Jovisst, säger Kjell A Nordström, men nu lär sig folk att skilja på vad som är funktionellt och vad som är socialt.
– Vi lär oss lägga saker i två högar. Ta Bokmässan som exempel. Det är trevligt, många fester och ett sätt att få dricka vin skattefritt. Men kommersiellt spelar mässan ingen roll för branschen.
Nu kommer man att analysera: Vad är nödvändigt för att få affärer att fungera? Och vad är bara roligt? Arbetsgivarna kommer att ordna trevliga tillfällen att träffas. Men för att dricka vin tillsammans räcker det med att ses en dag. En hel vecka i Almedalen behövs inte.
Tempot är mest omvälvande – det går fort
Det som är mest omvälvande är att det går så fort, påpekar Kjell A Nordström. Många tvingas ändra beteende när det gäller jobb, shopping, barn, familj, kontor inom några veckor.
– Nu bryts våra vanor med våld. Men vi ska ha roligt ändå, firman ska gå bra ändå. Vi människor har en lustig förmåga att vara påhittiga. Jag är övertygad om att det nya har kommit för att stanna. Coronakrisen kommer att pågå under tillräckligt lång tid för att de nya rutinerna ska förvandlas till vanor. Sen blir det lika svårt att komma ut ur dem."

Ja, visst kommer livet ändras...

fredag 19 juni 2020

midsommarafton

tillbringar midsommarafton som jag tillbringade nyårsaftonen. Med att njuta av att inte behöva vara på alla de midsommarfiranden jag genom åren har besökt. Jag har frusit, skämts över fulla män, passat barn, ätit äcklig mat och suttit ute trots kass väder.

Idag har jag jobbat i trädgården. Njutit av sommarvärmen. Ätit den mat jag ville äta. Varit ledig. Och njutit... 

fredag 12 juni 2020

annars?

besökte M och yngsta dottern och förra hemstaden i början av veckan.

M hade hittat ny kvinnlig vän, den andra satte honom inte i första hand. Jag saknar honom men unnar honom att bli glad.

Dottern hann med en halv dags shopping med mig! Mysigt att träffas.

Handlade prylar, umgicks med M och sedan hem igen.

Mycket att göra för att komma ikapp när jag kom hem. Men skönt att komma iväg. Nu har jag ju öppet 60 dagar i rad, så då blir det svårt att komma iväg. Äldsta dottern som är permitterade ska hjälpa mig 2 dagar i veckan.  Så jag får lite ledigt. Och hårt arbete 8 veckor om året ska man väl inte klaga över?

Lite ensam är jag igen. Men annars rätt okej. 

ökad fsg


Och jag har aldrig sålt bättre. Rätt åt dem ;)

lång väg tillbaka

otrevliga rekord

torsdag 11 juni 2020

dagen

gick upp halv 7 och jobbade 12 timmar. Skickat ordrar, målat vita stolar, klätt om en fåtölj. Efter lunch åkte jag till grossisten och blomsterhandel. Lastade ur möbler. Möblerade, planterade blommor, bar in saker. Fixade i växthuset, lagade mat, plockade jordgubbar och blommor till butiken. 

Ibland undrar jag varför jag inte får nåt gjort.

Eller så får jag väldigt mycket gjort...

söndag 7 juni 2020

mer hjärntrött

ibland tror jag att jag bara har blivit mer hjärntrött av den här flytten och äventyret. Jag betalar räkningar två gånger, och vissa inte alls. Jag har svårt att finna ord och komma ihåg.  Och efter att ha arbetat tre dagar i sträck är jag totalt utmattad. 

Ibland blir jag orolig över mig själv. 

fredag 5 juni 2020

P försöker igen

söker på matchnings-siten igen. P har skaffat sig ett nytt alibi men samma bilder. Klantigt. Han är anmäld så det skriker om det.


annars?

saknar M. Han är en del av mig. Vill ha honom.

Den galna engelsmannen kontaktar mig igen. Jag är ganskamkort. Men nyfiken på vad han ska ljuga om nästa gång, så jag klipper inte av kommunikationen. 

Återupptagit matchnings-siten.  Fortfarande bara blyga, gamla, trista karlar. Och måste de träna på gym hela tiden? Finns det ingen som njuter av livet?

Sverige fritt

men nu släpper de resorna fria inom Sverige.  För annars hade svenskarna rest i alla fall så det så

Svenskarna reser redan. Och danskarna också, reser hit alltså.

Kanske är sommaren räddad.

svenska siffror

Här sagt det förut, med statistik kan man frisera siffror hur man vill...

torsdag 4 juni 2020

onsdag 3 juni 2020

högsta växeln

"när man kör på högsta växeln behöver man inte känna efter vad som är fel"

Tja, kanske