Ingen undkommer döden – därför bör vi fokusera på livet
https://dela.dn.se/bFJSRDh6L1M1amJLbjMvdEJyMzkzaGRFRXg1aHpBL0NSQXZad3pBSGNvVXU4Yy9RNlNEQVNhblJleW54TXVHSGp6RWZ3WnhrbDNPMTdibStsSGo5Nnc9PQ,,?fbclid=IwAR1StZa2afmbkoSLDTZziGtA94LBs372i-CP9wGe26F0A4iOy-s5Ujysr_E
"När vi talar om dödstal måste vi komma ihåg att vi alla dör av något. Stora framgångar inom cancer-, hjärt- och kärlsjukvård har gjort Sveriges åldringar äldre, mer demenssjuka och mer mottagliga för infektioner.
En vän var utbytesstudent i Belfast när IRA härjade som värst. Första kvällen i den nya staden besökte hon en pub. Bartendern meddelade efter en stund att ett bombhot hade mottagits och att alla var tvungna att lämna lokalen. Förvånad observerade svenskan hur besökarna hyfsade glasen, eller tog med dem ut när de så sakteliga började masa sig mot utgångarna.
Man kan tvista om panik fyller någon funktion eller inte. Men nog borde vi kunna enas om att det finns rätt gott om evidens för att hållbarhetsdatumet är kort. Till och med under krig infinner sig till sist ett slags vardag. Trots vetskap om att det ligger krypskyttar på taken går folk ut för att handla bröd."
"För egen del har jag varit tacksam över att leva i ett land där de som upplevt störst panik har kunnat leva ut sin skräck utan att tvinga andra att underkasta sig deras rigorösa levnadsvillkor. Jag tycker att detta är en viktig aspekt i debatten om total lockdown. Det handlar inte om friheten att stänga ned allt runt sig själv och flytta ut i skogen. Utan om att stänga ned allt för andra."
"Slutligen bara lite om siffror och dödstal. De matematiska beräkningar som presenteras talar om 10 000 till 40 000 döda i covid-19 i Sverige. Låt säga att det landar på 25 000. Det betyder inte 25 000 plus de cirka 90 000 som årligen dör. En stor del kommer att hämtas bland de 90 000 som – utan pandemin – skulle ha dött senare under året. Ännu en del från den grupp som skulle gått ur tiden året efter."
Av Hanne Kjöller är journalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter
Tack Hanne!